Rețeta Anei #1: Prajitură cu fructe

În: ATELIERUL DE BUNĂTĂȚI Pe: Comentarii: 0 Vizite: 1126

Ingrediente blat:

  • 6 ouă

  • 6 linguri făină

  • 6 linguri zahăr

  • un praf de copt

  • 2 linguri cacao

 

Ingrediente pentru prima cremă:

  • 3 ciocolate cu lapte (prefer să folosesc de la Milka)

  • 400 ml frișcă lichidă

  • 2 plicuri gelatină granulată

  • 100 ml lapte rece

 

Ingrediente pentru a doua cremă:

  • 400 ml iaurt grecesc (de preferabil cu 10% gr.)

  • 200 ml frișcă lichidă (bătută)

  • 2 plicuri gelatină granulată

  • 100 ml lapte

  • 500 – 700 gr. fructe de pădure, în funcție de cât de încărcată și fructată doriți să fie (la temperatura camerei)

 

 Prajitura cu fructe

 

Mod de preparare

 

Pentru a realiza prăjitura vom urma 3 pași simpli:

-       În prima fază vom realiza blatul;

-       În a doua etapă vom pregăti prima cremă (cea cu ciocolată);

-       În ultimă instanță preparăm a doua cremă (cea cu fructe de pădure);

 

Blat: Separăm albușurile de gălbenușuri. Gălbenușurile le mixăm cu zahărul și uleiul până se formează o cremă densă în textură, precum o maioneză. Albușurile le batem spumă și le incorporăm în crema de gălbenușuri cu ajutorul unei spatule. Nu amestecăm prea mult și încercăm să omogenizăm compoziția prin mișcări circulare de jos în sus. Adăugăm apoi făina, praful de copt și cele două linguri de cacao și amestecăm din nou cum am menționat mai sus până se incorporează foarte bine toate ingredientele.

 

Compoziția obținută o punem într-o tavă dreptunghiulară tapetată cu hârtie de copt și o băgăm la cuptor pentru circa 30 de minute la 170 de grade. Putem încerca blatul cu o scobitoare înainte de a îl scoate din cuptor pentru a ne asigura că s-a copt. Dacă totul este în regulă, lăsăm blatul la răcit până ne ocupăm de prima cremă.

 

Prima cremă: Topim cele 3 ciocolate împreună cu 200 ml frișcă lichidă la bain-marie (baie cu abur). După ce am testat mai multe tipuri de tablete de ciocolată, pot spune că prefer să folosesc ciocolata cu lapte Milka, deoarece are un gust mai plăcut. Tot acum putem să punem și gelatina granulată într-un bol, unde o amestecăm cu 100 ml lapte rece și o lăsăm 10 minute.

 

 Bain marie

 

Când s-a topit ciocolata la bain-marie o amestecăm bine și o lăsăm puțin la răcit. Între timp putem bate cei 200 ml de frișcă lichidă rămasă. După ce se răcește ciocolata îndeajuns încât să nu se întărească o mixăm puțin, iar mai apoi incorporăm treptat frișca bătută în crema de ciocolată obținută și amestecăm cu ajutorul unei spatule folosind mișcări circulare de jos în sus.

 

Gelatina pregătită eu prefer să o pun tot la bain-marie pentru a se dizolva și după să o pun în crema obținută (fac asta pentru a mă asigura că gelatina este în regulă și nu va strica crema. Gelatina o pregătesc la bain-marie pentru a mă asigura că nu se încălzește prea tare.

 

După ce avem gelatina pregătită o incorporăm în crema de ciocolată obținută. Punem crema în tavă peste blatul răcit și lăsăm la frigider pentru aproximativ 30 de minute pentru ca prima cremă să se întărească.

 

 Reteta prajitura

 

A doua cremă (se pregătește mai rapid și mai ușor)

 

Pentru început ne ocupăm de gelatină și o pregătim exact ca și pentru prima cremă (punem și gelatina granulată într-un bol, unde o amestecăm cu 100 ml lapte rece și o lăsăm 10 minute).

 

Apoi turnăm într-un bol iaurtul grecesc (de preferabil să fie la temperatura camerei) și îl amestecăm cu cei 200 ml frișcă lichidă (bătută). Peste crema obținută incorporăm treptat fructele de pădure.

 

Atenție! Dacă folosim fructe congelate trebuie mai întâi să ne asigurăm că s-au decongelat bine și sunt la temperatura camerei; dacă sunt prea reci ne vom trezi cu crema tăiată și trebuie să o refacem, ceea ce nu ne dorim.

 

Peste cremă adăugăm și gelatina pregătită, amestecăm bine, bine și o punem peste prima cremă (cea de ciocolată) și dăm prăjitura din nou la rece pentru o oră sau, cel mai bine, peste noapte.

 

Îți doresc poftă bună și aștept să îmi scrii în comentarii dacă te pot ajuta cu ceva!

Kitchen Magic Home

Comentarii

Spuneți opinia!