Rețeta Anei #10: Papanași cu brânză și gem de zmeură

În: ATELIERUL DE BUNĂTĂȚI Pe: Comentarii: 0 Vizite: 1041

Nu cred că este meniu tradițional românesc care să nu conțină această delicatesă care se prelinge și te invită la o porție zdravănă de dulce. Papanașii cuceresc și sunt ușor de pregătit și în ciuda faptului că astăzi avem tot felul de combinații de papanași care mai de care mai îndrăznețe, totuși eu vă voi propune rețeta pentru celebrii papanași cu brânză și gem.

 

Ingrediente:

-       500 g brânză dulce de vaci

-       300 g făină

-       30 g zahăr vanilinat

-       2 ouă

-       1 linguriță esență de portocală sau vanilie

-       1 linguriță rasă de bicarbonat de sodiu

-       coajă rasă de lămâie și coajă rasă de portocală (acestea sunt opționale)

-       puțină sare

-     200 g smântână și 150 g de gem de zmeură sau orice alt gem preferați (vă sfătuiesc să optați pentru un gem mai acrișor căci merge perfect)

 

Papanasi cu branza si gem de zmeura

 

Mod de preparare:

Punem brânza dulce de vaci într-un bol mai adânc, adăugăm cele două ouă și amestecăm cu o spatulă. Adăugăm esența, zahărul vanilinat, coaja rasă de lămâie și portocală, sarea și bicarbonatul de sodiu, după care amestecăm bine.

Adăugăm treptat făina și frământăm aluatul doar până ce combinăm toate ingredientele, nu mai mult de atât. Lăsăm apoi aluatul 10 minute să se liniștească.

După ce au trecut cele 10 minute, ajutându-ne de puțină făină formăm bile pentru a realiza mai apoi papanașii. Pentru papanașii mai mari fiecare bilă o cântăresc să fie de 120 g, iar pentru papanașii mai mici de 40 g fiecare.  După ce avem bilele de aluat, ajutându-ne în continuare de făină, pe blatul de lucru formăm papanașii. Din aluat vom obține în medie 7 porții de papanași.

  Papanasi cu branza

 

Papanașii îi prăjim în baie de ulei bine încins, însă la foc mediu. Papanașii trebuie prăjiți întotdeauna la foc mediu. Astfel vor avea timp să se prăjească uniform și mai ales să fie bine pătrunși de ulei și în interior. Dacă vă temeți  totuși că nu sunt bine prăjiți în interior, îi puteți pune în cuptor, la 180 de grade, pentru aproximativ 10 minute.

După ce i-am prăjit, îi lasăm să se scurgă pe hârtie absorbantă pentru a elimina excesul de ulei. Putem savura acești papanași prăjiți cu smântână fermentată și gem acrișor sau dulceață acrișoară.

Ana Dobos

Comentarii

Spuneți opinia!