DIN PASIUNE PENTRU BUCĂTĂRIE

Blog Categories

Rețeta Anei #6: Cozonaci cu nucă și cacao

În: ATELIERUL DE BUNĂTĂȚI Pe: Comentarii: 0 Vizite: 91

Au trecut sărbătorile și tu încă nu ai învățat să faci cozonac? Nu e nicio problemă. Te poți pregăti pentru următoarele momente festive exersând cozonacul cu nucă și cacao, poate cel mai cunoscut desert al românilor.

 

Ingrediente pentru aluat:

-       1 kg făină

-       50 g drojdie proaspătă/20g drojdie uscată

-       500 ml lapte

-       100 g unt 82%grăsime

-       250 g zahăr

-       5 gălbenușuri de ou

-       1 linguriță sare

-       coajă de lămâie

-       coajă de portocală

-       2 plicuri zahăr vanilat

 

Ingrediente pentru umplutură:

-       250 g miez de nucă

-       5 albușuri de ou

-       2-3 linguri de cacao

-       100 g zahăr

-       2 linguri zahăr pudră

-       sare

-       o fiolă esență de rom

 

cozonaci cu nuca si cacao

 

Mod de preparare a aluatului:

De preferat ca toate ingredientele să le avem la temperatura camerei.

 

Pentru aluat, cernem făina într-un bol.

Într-un vas, punem laptele la fiert. După ce a fiert adăugăm coaja de lămâie, coaja de portocală, amestecăm bine și lăsăm să se odihnească până devine călduț.

Cu ajutorul unui mixer, batem gălbenușurile cu zahăr și zahăr vanilat.

Dacă folosim drojdie proaspătă, facem maiaua separat. Într-un bol, pregătim maiaua. Amestecăm drojdia cu o linguriță de zahăr, 3 linguri de lapte cald și o lingură de făină și o lăsăm circa 10 minute.

În cazul în care folosim drojdie uscată, putem face o gaură mică în făină, punem drojdia uscată, puțin lapte călduț, acoperim cu puțină făină de pe margini și lăsăm până făina începe să crape.

Dacă am făcut maiaua separat, după timpul de așteptare turnăm maiaua în bolul cu făină. Adăugăm sarea, compoziția de gălbenușuri și laptele cald. Amestecăm foarte bine până când obținem un aluat moale și pufos pe care îl acoperim și îl lăsăm la dospit 30 - 40 de minute într-un loc călduros până observăm că își dublează volumul. Dacă simțim că mai este necesar, mai punem treptat puțină făină și puțin ulei pentru a ne fi mai ușor de frământat.

 

Mod de preparare a aluatului:

Cu ajutorul unui mixer, batem albușurile. Adăugăm zahărul, sarea și mixăm bine. Adăugăm miezul de nucă, pudra de cacao, esența de rom și mixăm până la omogenizare.

 

mixer

 

Întindem un sfert din cantitatea de aluat într-o foaie subțire. Pe deasupra așezăm un sfert din cantitatea de umplutură și formăm o ruladă. Așezăm cozonacul într-o tavă de copt tapetată cu ulei. Procedăm la fel cu ingredientele rămase. Eu prefer să împart aluatul în patru bucăți și să împletesc câte două rulade pentru un cozonac.

Ungem cozonacii cu ou bătut (punem ou înainte de a baga cozonacii în cuptor) și îi coacem la temperatura de 150 de grade, timp de 40 - 45 de minute.

 

atelierul de bunatati 

Să îi serviți cu plăcere și să vă umpleți casa cu aroma lor!

ana maria dobos

Comentarii

Spuneți opinia!