Rețeta Anei #4: Tort Doboș

În: ATELIERUL DE BUNĂTĂȚI Pe: Comentarii: 0 Vizite: 620

Sunt deserturi care ne salvează în orice moment și sunt potrivite în toate momentele festive din viața noastră, iar poate cel mai cunoscut și iubit dulce este tortul. Cum pe mine mă cheamă Ana-Maria Doboș, nu puteam să nu încep prezentarea rețetelor de torturi fără renumitul desert, ați ghicit, doboș. :))

 

Ingrediente pentru patru foi:

4 ouă separate (4 albușuri, 4 gălbenușuri)

80 g zahăr

40 g unt topit

80 g făină

1 praf de sare

 Tort Dobos

 

Mod de preparare a foilor:

Pentru început batem gălbenușurile spumă cu jumătate din cantitatea de zahăr până ce acestea își triplează volumul. Apoi clătim paletele de la mixer și batem albușurile spumă cu praful de sare și restul de zahăr.

Turnăm spuma de albușuri peste cea de gălbenușuri și le încorporăm. Cernem și făina în trei tranșe, amestecând de fiecare dată cu restul compoziției cu ajutorul unei spatule prin mișcări largi de jos în sus.

Coacem foile pe rând sau câte două în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru aproximativ 9-12 minute, în funcție de cuptor. La final vom avea nevoie de 8 foi în total. După ce s-au copt foile le punem cu fața în jos pe o suprafață pudrată cu făină și le lăsăm să se răcească complet.

Eu fac câte două foi cu ajutorul tăvilor rotunde de 24x4cm care sunt super practice și mă scutesc de timpul pe care l-aș pierde să fac câte una. Dacă vrei să le folosești și tu le poți comanda de pe Kitchen Magic Home, mai exact de aici.

 

 Kitchen Magic Home

 

Ingrediente pentru cremă și mod de preparare:

50 g unt de cacao

50 g masă de cacao (ciocolată 99% cacao)

250 g ciocolată amăruie cu peste 50% cacao (ajung și 200 g)

Pe acestea le topim împreună la foc mic, având grijă să nu se ardă, fie pe baie de aburi sau în cuptorul cu microunde (eu prefer la baie de aburi). Nu trebuie să se încălzească prea tare, ci doar să se topească frumos.

5 ouă întregi

250 g zahăr

Le amestecăm și le punem pe foc până ajung la 50 – 55°C, după care le batem spumă până ajung la temperatura camerei.

300 g unt moale

3 plicuri zahăr vanilat

Le batem spumă cu mixerul. Cel mai bun mixer de pe piață este disponibil aici. Eu îl folosesc și îl ador. Vă voi povesti mai multe despre Teddy curând, sper.

 Reteta Anei

După ce avem cele trei componente principale urmează să le amestecăm. Mai întâi vom amesteca spuma de ouă cu untul, iar pe urmă vom pune ciocolata care trebuie să fie la temperatura camerei atunci când o adăugăm peste unt și ouă.

Dacă avem blaturile și crema, mai urmează doar să montăm tortul. Vom folosi 7 foi și vom împărți și crema în 7 cu mențiunea că trebuie să păstrăm cam 2 linguri de cremă ca să ungem lateralele tortului.

Punem câte o foaie și pe urmă cremă, iar foaie și iar cremă până se termină toate cele 7 foi. Așa cum am precizat deja, nu uităm să ungem cu cremă și lateralele.

Acum ne ocupăm de ultima foaie. Peste aceasta trebuie să punem zahăr caramelizat. Punem 150g de zahăr într-o cratiță și îl caramelizăm fără să îl ardem. Dacă este nevoie, îl mai luăm din când în când de pe foc.

După ce s-a caramelizat zahărul îl turnăm imediat peste cea de-a opta foaie și îl întindem uniform, având grijă să nu ne ardem. Repede ne trasăm conturul cu partea neascuțită a unui cuțit uns cu unt. Trebuie să ne mișcăm repejor pentru că se întărește zahărul.

Odată trasat conturul putem reveni cu partea ascuțită a cuțitului și să apăsăm ușor pentru a crăpa zahărul împreună cu foile. Așezăm triunghiurile pe tort fără să le amestecăm între ele.

Poftă bunăăă!

Atelierul de bunatati

Comentarii

Spuneți opinia!