Rețeta Anei #5: Mini tarte cu cremă de vanilie și fructe

În: ATELIERUL DE BUNĂTĂȚI Pe: Comentarii: 0 Vizite: 2535

Cine spunea că prăjiturile de acasă nu pot arăta niciodată ca cele de la cofetărie, s-a înșelat. Ușor de pregătit și delicioase chiar și doar dacă le privim sunt tartele cu cremă de vanilie și fructe. Mai jos vă propun rețeta pentru aproximativ 45 de mini tarte. Dacă vreți să realizați mai multe sau chiar mai puține puteți adapta rețeta fără probleme. :)

 

Mini tarte cu crema de vanilie

 

Ingredientele pentru aluatul dulce și fraged:

un ou

- 30 g untură solidă (dacă nu aveți untură, puteți pune unt)

- 120 g unt moale (unt cu 82% grăsime)

- 100 g zahăr

- o esență de rom sau vanilie (după preferințe)

- un praf de sare

- 50 g smântână 

- 5 g praf de copt

- 350 g făină

 

Mod de preparare a foilor:

Într-un castron punem oul, untura, untul, zahărul, esența, sarea, smântâna și praful de copt. Cernem jumătate din cantitatea de făină și amestecăm totul. Restul de făină rămasă o adăugăm treptat și frământăm până obținem un aluat care nu se lipește. Formăm din tot aluatul o bilă pe care o acoperim cu o folie și o lăsăm la frigider pentru cel puțin 30 de minute.

După trecerea intervalului de timp formăm din aluat biluțe potrivite pe care le vom pune în forma specială și le vom coace pe ambele părți. Ungem forma specială pentru tarte cu puțin ulei și o așezăm pe flacăra aragazului pentru a se încinge.

 

Reteta Anei

 

Punem biluțele  în formă și le coacem pe ambele părți. Procedăm astfel până terminăm toate biluțele realizate. Le coacem la foc mic spre mediu pentru a se rumeni treptat până devin aurii și se dau ușor jos din formă.

 

Kitchen Magic Home

 

Ingrediente pentru crema de vanilie (700 g cremă de vanilie):

- 500 ml lapte

- 6 gălbenușuri

- 150 g zahăr

- 65 g făină sau 30 g amidon (prefer să folosesc amidon la crema de vanilie, dar când nu am înlocuiesc cu făină)

- miezul de la 1 baton de vanilie sau esență de vanilie

- un vârf de cuțit de sare

- unt cca. 50 g. (pe care îl adaug după răcirea cremei)

 

Observație: Crema de vanilie este moale și se întărește ușor după răcire. Ea poate fi folosită și la umplerea cornetelor, eclerelor. Dacă doriți să obțineți o cremă mai groasă, pe care să o amestecați ulterior cu frișcă, mascarpone sau albușuri bătute va trebui să măriți un pic cantitatea de făină sau amidon (puteți pune de exemplu 80 – 100 g făină sau 40 – 50 g amidon la 500 ml lapte), precum și pe cea de zahăr (250 g în loc de 150 g).

 

Mod de preparare:

Înfierbântăm laptele împreună cu păstaia de vanilie despicată (punem atât miezul, cât și păstaia goală). Supraveghem cratița ca aceasta să nu dea în foc.

 

Ana Maria Dobos

 

Între timp amestecăm cu mixerul sau cu robotul gălbenușurile împreună cu zahărul și sarea până ce amestecul se deschide la culoare și devine spumos. Adăugăm și făina și mixăm mai departe doar câteva secunde, până se incorporează. Nu trebuie să amestecăm prea mult după adăugarea făinii sau a amidonului.

Scoatem păstaia de vanilie din laptele fierbinte și-l turnăm treptat peste amestecul pregătit (cam câte două polonice per tranșă). Mixăm la o viteză mai mică pentru a nu stropi. Veți observa imediat cum compoziția devine una fluidă și spumoasă. La final o turnăm înapoi în oala în care a fiert laptele.

 

Mixer Teddy

 

Așezăm din nou cratița cu cremă pe foc mic și amestecăm constant cu o spatulă din silicon, având grijă să nu se prindă de fundul sau de pereții vasului.

Trebuie luat aminte că toată crema se va încălzi treptat până la fierbere, se va îngroșa și va trebui fiartă câteva minute (ca să se gătească și făina din ea). Sfatul meu e să o fierbeți aproximativ 3 minute amestecând regulat în ea. Dacă o fierbem prea mult apare riscul coagulării proteinelor din gălbenuș, ceea ce nu ne dorim.

 

Kitchen Magic Home

 

După oprirea aragazului punem deasupra cremei folie de plastic și o lăsăm la răcit (pun folie de plastic deasupra cremei pentru a nu se forma acea pojghiță pe suprafața ei în timpul procesului de răcire).

După răcirea cremei punem bucățele de unt pe care trebuie să îl avem la temperatura camerei și mixăm pentru o savoare și o cremozitate aparte. Dacă nu folosim pastaie de vanilie și folosim esență, cum menționam mai sus, o adăugăm acum în compoziție, împreună cu untul.

Ultimul pas este acela de a umple coșulețele cu cremă de vanilie și decorăm mini tartele cu fructe după bunul plac. Le lasăm la rece peste noapte, iar a doua zi ne putem bucura de ele.

Poftă bună, dragilor!

Atelierul de bunatati

Comentarii

Spuneți opinia!